Vadu-Crisului.

Apa potabila din comuna Vadu Crisului

Apa potabila din comuna Vadu Crisului
Poza la sursa de apa potabila a satului Birtin

In 1994 satul Birtin a fost printre primele sate ale judetului Bihor care beneficiau de o retea de apa potabila. In acea vreme un grup de sateni cu initiativa si putere de munca, au demarat lucrarile pentru a face viata birtananilor mai usoara si pentru a le da un plus de confort. S-a facut cheta pentru acoperirea cheltuielilor si in doi ani reteaua de apa a fost functionala. Lucrarile facute, datorita tehnologiei si resurselor materiale ale vremii, au fost grele iar inaintarea foarte lenta, folosindu-se tevi de fier de aproximativ 15 m sudate intre ele la care s-au aplicat o izolatie bituminoasa menita sa incetineasca procesul de coroziune. Reteaua acopera toata suprafata Birtinului, mergand pana la cea mai inalta locatie a satului fara a se folosi de pompe.

Dupa aproximativ sapte ani, s-a introdus in retea inca un izvor, din apropierea celui captat in prima faza, pentru a acoperii consumul in crestere al satenilor. Timpul nu a uitat reteaua de apa, incepand sa apara fisuri tot mai dese in conductele metalice. Izvoarele care odinioara furnizau apa potabila si gratis pentru 140 de familii, acum nu mai pot acoperii consumul din gospodarii datorita unor cetateni fara respect pentru consatenii lor, cetateni pentru care irigatul culturilor din gradina lor este mai important decat faptul ca vecinii lor nu mai au apa de baut.

Autoritatile locale ridica neputincioase din umeri pe motivul ca reteua de apa nu este sub administratia lor, demarand un alt proiect de alimentare cu apa a satului Birtin. Implementarea proiectului se dovedeste a fi mult mai anevoioasa decat acum 18 ani desi in prezent se dispune de utilaje si tehnologie net superioara. Din 2005, de cand s-au inceput lucrarile, Ministerul Mediului, responsabil cu finantarea proiectului incetineste inaintarea acestora prin lipsa platilor catre prestatori.

Dupa 7 ani de la demararea lucrarilor, s-a ajuns tot la improvizatiile facute de cativa cetateni care depind de aceasta sursa de apa, apa a carei potabilitati este pusa sub semnul intrebarii. Daca Ministerul Mediului nu este interesat de sanatatea cetatenilor, poate Ministerul Sanatatii sa faca ceva in privinta aceasta deoarece la primarie, satenii, s-au saturat sa tot bata pe la usi fara o solutie concreta.

Sursa: www.evenimentelocale.ro

Alte stiri

adauga si tu
Pagina in care spui si gasesti totul despre Vadu CrisuluiPagina in care spui si gasesti totul despre Vadu Crisului

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Apa potabila din comuna Vadu CrisuluiApa potabila din comuna Vadu Crisului

In 1994 satul Birtin a fost printre primele sate ale judetului Bihor care beneficiau de o retea... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Vadu Crisului - Bihor!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Vadu Crisului - Bihor!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

Intra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Vadu Crisului - BihorIntra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Vadu Crisului - Bihor

Fiecare localitate din Romania inseamna, in primul rand, o mare comunitate, plina de viata,... citeste mai mult

toate stirile
Vadu CrisuluiIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Vadu Crisului

Trimite pe mail acum!
Nu exista comentarii postate de utilizatori.